13 důležitých vitamínů pro naše zdraví

13 důležitých vitamínů pro naše zdraví

Vitamíny jsou organické sloučeniny, které lidé potřebují v malém množství. Většina vitamínů musí pocházet z naší potravy, protože tělo je buď neprodukuje, nebo produkuje jen velmi málo. Poznejte s námi 13 vitamínů, jejich funkci, kde se nacházejí a proč je dobré je konzumovat.


1. Vitamín A

Chemické názvy: retinol, retinal a „čtyři karotenoidy“, včetně beta karotenu.

Je rozpustný v tucích.

Funkce: Je nezbytný pro zdraví očí.

Nedostatek: Může způsobit noční slepotu a keratomalacii, což způsobí, že jasná přední vrstva oka bude suchá a zakalená.

Dobré zdroje: Patří sem játra, olej z tresčích jater, mrkev, brokolice, sladké brambory, máslo, kel, špenát, dýně, zelená zelenina, některé sýry, vejce, meruňky, meloun a mléko.

2. Vitamín B1

Chemický název: thiamin.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytná pro výrobu různých enzymů, které pomáhají štěpit hladinu cukru v krvi.

Nedostatek: Může způsobit nemoc beri-beri a Wernicke-Korsakovův syndrom.

Dobré zdroje: Patří mezi ně kvasnice, vepřové maso, obilná zrna, slunečnicová semínka, hnědá rýže, celozrnné žito, chřest, kapusta, květák, brambory, pomeranče, játra a vejce.

3. Vitamín B2

Chemický název: riboflavin.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytný pro růst a vývoj buněk těla a pomáhá metabolizovat jídlo.

Nedostatek: Mezi příznaky patří zánět rtů a praskliny v ústech.

Dobré zdroje: Patří mezi ně chřest, banány, tomel, okra, mangold, tvaroh, mléko, jogurt, maso, vejce, ryby a zelené fazolky.

4. Vitamín B3

Chemické názvy: niacin a niacinamid.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Tělo potřebuje niacin, aby buňky mohly růst a správně fungovat.

Nedostatek: Nízké hladiny mají za následek zdravotní problém zvaný pelagra, který způsobuje průjem, kožní změny a střevní potíže.

Dobré zdroje: Mezi příklady patří kuřecí maso, hovězí maso, tuňák, losos, mléko, vejce, rajčata, listová zelenina, brokolice, mrkev, ořechy a semena, tofu a čočka.

IMG_8427

Zdroj fotografií: Pinterest.com

5. Vitamín B5

Chemický název: kyselina pantothenová.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytná pro výrobu energie a hormonů.

Nedostatek: Mezi příznaky patří parestézie 

Dobré zdroje: Patří mezi ně maso, celá zrna, brokolice, avokádo a jogurt.

6. Vitamín B6

Chemické názvy: pyridoxin, pyridoxamin a pyridoxal.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytný pro tvorbu červených krvinek.

Nedostatek: Nízké hladiny mohou vést k anémii a periferní neuropatii.

Dobré zdroje: Patří sem cizrna, hovězí játra, banány, dýně a ořechy.

7. Vitamín B7

Chemický název: biotin.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Umožňuje tělu metabolizovat bílkoviny, tuky a sacharidy. Přispívá také ke keratinu, strukturnímu proteinu v pokožce, vlasech a nehtech.

Nedostatek: Nízké hladiny mohou způsobit dermatitidu nebo zánět střev.

Dobré zdroje: Patří sem vaječný žloutek, játra, brokolice, špenát a sýr.

8. Vitamín B9

Chemické názvy: kyselina listová a kyselina folinová.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytný pro výrobu DNA a RNA.

Nedostatek: Během těhotenství to může ovlivnit nervový systém plodu. Lékaři doporučují doplňky kyseliny listové před a během těhotenství.

Dobré zdroje: Patří sem listová zelenina, hrášek, luštěniny, játra, některé obohacené obilné výrobky a slunečnicová semínka. Několik druhů ovoce má také mírné množství.

9. Vitamín B12

Chemické názvy: kyanokobalamin, hydroxokobalamin a methylkobalamin.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytná pro zdravý nervový systém.

Nedostatek: Nízké hladiny mohou vést k neurologickým problémům a některým typům anémie.

Dobré zdroje: Mezi příklady patří ryby, měkkýši, maso, drůbež, vejce, mléko a další mléčné výrobky, obohacené obiloviny, obohacené sójové výrobky a obohacené nutriční droždí.

Lékaři mohou doporučit, aby lidé s veganskou stravou užívali doplňky B12.

10. Vitamín C

Chemický název: kyselina askorbová.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Přispívá k produkci kolagenu, hojení ran a tvorbě kostí. Posiluje také krevní cévy, podporuje imunitní systém, pomáhá tělu vstřebávat železo a působí jako antioxidant.

Nedostatek: Může to mít za následek skorbut, který způsobí krvácení dásní, ztrátu zubů a špatný růst tkání a hojení ran.

Dobré zdroje: Patří sem ovoce a zelenina, ale POZOR vaření ničí vitamin C.

11. Vitamín D

Chemické názvy: ergokalciferol a cholekalciferol.

Je rozpustný v tucích.

Funkce: Je nezbytná pro zdravou mineralizaci kostí.

Nedostatek: Může způsobit křivici a osteomalaci nebo měknutí kostí.

Dobré zdroje: Vystavení UVB paprskům ze slunce nebo jiných zdrojů způsobuje, že tělo produkuje vitamín D. Vitamín obsahují také mastné ryby, vejce, hovězí játra a houby.

12. Vitamín E

Chemické názvy: tokoferol a tokotrienol.

Je rozpustný v tucích.

Funkce: Jeho antioxidační aktivita pomáhá předcházet oxidačnímu stresu, což je problém, který zvyšuje riziko rozšířeného zánětu a různých nemocí.

Nedostatek: Je to vzácné, ale může to u novorozenců způsobit hemolytickou anémii. Tento stav ničí krevní buňky.

Dobré zdroje: Patří sem pšeničné klíčky, kiwi, mandle, vejce, ořechy, listová zelenina a rostlinné oleje.

13. Vitamín K

Chemické názvy: fylochinon a menachinon.

Je rozpustný v tucích.

Funkce: Je nezbytná pro srážení krve.

Nedostatek: Nízké hladiny mohou způsobit neobvyklou náchylnost ke krvácení nebo krvácející diatéze.

Dobré zdroje: Patří mezi ně listová zelenina, dýně, fíky a petržel.

 

Všechny vitamíny jsou pro naše tělo důležité. Nezapomínejme je doplňovat a starat se o sebe.

 

Autor: @maria.mihac