13 důležitých vitamínů pro naše zdraví
13 důležitých vitamínů pro naše zdraví
Vitamíny jsou organické sloučeniny, které lidé potřebují v malém množství. Většina vitamínů musí pocházet z naší potravy, protože tělo je buď neprodukuje, nebo produkuje jen velmi málo. Poznejte s námi 13 vitamínů, jejich funkci, kde se nacházejí a proč je dobré je konzumovat.
1. Vitamín A
Chemické názvy: retinol, retinal a „čtyři karotenoidy“, včetně beta karotenu.
Je rozpustný v tucích.
Funkce: Je nezbytný pro zdraví očí.
Nedostatek: Může způsobit noční slepotu a keratomalacii, což způsobí, že jasná přední vrstva oka bude suchá a zakalená.
Dobré zdroje: Patří sem játra, olej z tresčích jater, mrkev, brokolice, sladké brambory, máslo, kel, špenát, dýně, zelená zelenina, některé sýry, vejce, meruňky, meloun a mléko.
2. Vitamín B1
Chemický název: thiamin.
Je rozpustný ve vodě.
Funkce: Je nezbytná pro výrobu různých enzymů, které pomáhají štěpit hladinu cukru v krvi.
Nedostatek: Může způsobit nemoc beri-beri a Wernicke-Korsakovův syndrom.
Dobré zdroje: Patří mezi ně kvasnice, vepřové maso, obilná zrna, slunečnicová semínka, hnědá rýže, celozrnné žito, chřest, kapusta, květák, brambory, pomeranče, játra a vejce.
3. Vitamín B2
Chemický název: riboflavin.
Je rozpustný ve vodě.
Funkce: Je nezbytný pro růst a vývoj buněk těla a pomáhá metabolizovat jídlo.
Nedostatek: Mezi příznaky patří zánět rtů a praskliny v ústech.
Dobré zdroje: Patří mezi ně chřest, banány, tomel, okra, mangold, tvaroh, mléko, jogurt, maso, vejce, ryby a zelené fazolky.
4. Vitamín B3
Chemické názvy: niacin a niacinamid.
Je rozpustný ve vodě.
Funkce: Tělo potřebuje niacin, aby buňky mohly růst a správně fungovat.
Nedostatek: Nízké hladiny mají za následek zdravotní problém zvaný pelagra, který způsobuje průjem, kožní změny a střevní potíže.
Dobré zdroje: Mezi příklady patří kuřecí maso, hovězí maso, tuňák, losos, mléko, vejce, rajčata, listová zelenina, brokolice, mrkev, ořechy a semena, tofu a čočka.
Zdroj fotografií: Pinterest.com
5. Vitamín B5
Chemický název: kyselina pantothenová.
Je rozpustný ve vodě.
Funkce: Je nezbytná pro výrobu energie a hormonů.
Nedostatek: Mezi příznaky patří parestézie
Dobré zdroje: Patří mezi ně maso, celá zrna, brokolice, avokádo a jogurt.
6. Vitamín B6
Chemické názvy: pyridoxin, pyridoxamin a pyridoxal.
Je rozpustný ve vodě.
Funkce: Je nezbytný pro tvorbu červených krvinek.
Nedostatek: Nízké hladiny mohou vést k anémii a periferní neuropatii.
Dobré zdroje: Patří sem cizrna, hovězí játra, banány, dýně a ořechy.
7. Vitamín B7
Chemický název: biotin.
Je rozpustný ve vodě.
Funkce: Umožňuje tělu metabolizovat bílkoviny, tuky a sacharidy. Přispívá také ke keratinu, strukturnímu proteinu v pokožce, vlasech a nehtech.
Nedostatek: Nízké hladiny mohou způsobit dermatitidu nebo zánět střev.
Dobré zdroje: Patří sem vaječný žloutek, játra, brokolice, špenát a sýr.
8. Vitamín B9
Chemické názvy: kyselina listová a kyselina folinová.
Je rozpustný ve vodě.
Funkce: Je nezbytný pro výrobu DNA a RNA.
Nedostatek: Během těhotenství to může ovlivnit nervový systém plodu. Lékaři doporučují doplňky kyseliny listové před a během těhotenství.
Dobré zdroje: Patří sem listová zelenina, hrášek, luštěniny, játra, některé obohacené obilné výrobky a slunečnicová semínka. Několik druhů ovoce má také mírné množství.
9. Vitamín B12
Chemické názvy: kyanokobalamin, hydroxokobalamin a methylkobalamin.
Je rozpustný ve vodě.
Funkce: Je nezbytná pro zdravý nervový systém.
Nedostatek: Nízké hladiny mohou vést k neurologickým problémům a některým typům anémie.
Dobré zdroje: Mezi příklady patří ryby, měkkýši, maso, drůbež, vejce, mléko a další mléčné výrobky, obohacené obiloviny, obohacené sójové výrobky a obohacené nutriční droždí.
Lékaři mohou doporučit, aby lidé s veganskou stravou užívali doplňky B12.
10. Vitamín C
Chemický název: kyselina askorbová.
Je rozpustný ve vodě.
Funkce: Přispívá k produkci kolagenu, hojení ran a tvorbě kostí. Posiluje také krevní cévy, podporuje imunitní systém, pomáhá tělu vstřebávat železo a působí jako antioxidant.
Nedostatek: Může to mít za následek skorbut, který způsobí krvácení dásní, ztrátu zubů a špatný růst tkání a hojení ran.
Dobré zdroje: Patří sem ovoce a zelenina, ale POZOR vaření ničí vitamin C.
11. Vitamín D
Chemické názvy: ergokalciferol a cholekalciferol.
Je rozpustný v tucích.
Funkce: Je nezbytná pro zdravou mineralizaci kostí.
Nedostatek: Může způsobit křivici a osteomalaci nebo měknutí kostí.
Dobré zdroje: Vystavení UVB paprskům ze slunce nebo jiných zdrojů způsobuje, že tělo produkuje vitamín D. Vitamín obsahují také mastné ryby, vejce, hovězí játra a houby.
12. Vitamín E
Chemické názvy: tokoferol a tokotrienol.
Je rozpustný v tucích.
Funkce: Jeho antioxidační aktivita pomáhá předcházet oxidačnímu stresu, což je problém, který zvyšuje riziko rozšířeného zánětu a různých nemocí.
Nedostatek: Je to vzácné, ale může to u novorozenců způsobit hemolytickou anémii. Tento stav ničí krevní buňky.
Dobré zdroje: Patří sem pšeničné klíčky, kiwi, mandle, vejce, ořechy, listová zelenina a rostlinné oleje.
13. Vitamín K
Chemické názvy: fylochinon a menachinon.
Je rozpustný v tucích.
Funkce: Je nezbytná pro srážení krve.
Nedostatek: Nízké hladiny mohou způsobit neobvyklou náchylnost ke krvácení nebo krvácející diatéze.
Dobré zdroje: Patří mezi ně listová zelenina, dýně, fíky a petržel.
Všechny vitamíny jsou pro naše tělo důležité. Nezapomínejme je doplňovat a starat se o sebe.
Autor: @maria.mihac