Jaké barvy oblečení se k sobě nehodí a nekombinujte je!

 

Móda nám dává svobodu kreativity a odvahu zkoušet nové kombinace, ale právě i v této oblasti, jako je styl, existují barevná spojení a kreace, kterým je lepší vyhnout se velkým obloukem. Kombinace nevhodně poskládaných barev v outfitu, dokáže vyznít disharmonicky a nesourodě, pokud nejsou zvoleny s rozmyslem. Možná to tak nevypadá, ale barvy mají velkou sílu vyjádřit emoci. Stejně tak jako barvy v interiéru, tak i barva tvé halenky ti dokáže klidně i zlepšit náladu. My pro tebe máme několik tipů, jak snadno zjistit, které barvy se k sobě hodí a budou slušet i tobě a které naopak společně moc parády neudělají.

foto: Pinterest

Znáš nás. Erika Fashion tým je duší rebelskou, takže nás všeobecné poučky o tom, co komu sluší, úplně neberou. Jsme spíše toho názoru, že je potřeba zkoušet, kombinovat a hledat to pravé, v čem vynikneš. Co je ale dobré znát?

Pravidla barevného kruhu

Barvený kruh je skvělou pomůckou, která ti pomůže určit, které barvy dokáží zajistit harmonickou kombinaci nebo naopak kontrastní. Vytvořil jej sir Isaac Newton v roce 1666, aby znázornil spektrum barev, které vznikají rozkladem světla. Na základě tohoto kruhu se dělí barvy na:

Primární: červená, modrá a žlutá. Jsou základem pro všechny barvy, protože z nich lze smíchat všechny ostatní odstíny.

Sekundární: vznikají smícháním dvou primárních barev. Patří sem oranžová (červená + žlutá), zelená (modrá + žlutá) a fialová (modrá + červená).

Terciární: tyto barvy vznikají smícháním jedné primární a jedné sekundární barvy, například červenooranžová nebo modrozelená.

Když se s tímto kruhem naučíš pracovat, jednoduše zjistíš, jak jednotlivé barvy kombinovat.

 

foto: Pinterest

Kombinace barev na základě barevného kruhu

Pravidlo trojúhelníku: tzv. triadické barvy. Barvy, které tvoří rovnostranný trojúhelník na barevném kruhu (např. červená, žlutá a modrá). Tato kombinace je hodně živá, ale vyvážená.

Rovná čára: tzv. komplementární barvy. Barvy, které leží na opačných stranách kruhu. Když spojíš vybranou barvu s barvou z opačné strany, získáš dokonalé barevné duo. 

Hned vedle: tzv. analogické barvy. Barvy, které leží vedle sebe (např. modrá a zelená). Tyto kombinace jsou jemnější a harmonické. Výběr je tedy snadný a nikdy se nemůžeš splést. Barvy ležící vedle sebe budou ladit za každé situace. 

foto: Pinterest

Erika Fashion tipy!

Na začátku je nejlepší kombinovat jednu barvu a k ní ladit její odstíny. Nemluvíme o černé, ale zelené, modré a třeba červené. Když budeš náhodou tápat, právě to záchranné lano najdeš v černé nebo bílé. Obě doladí finální look do dokonalé podoby.

Říká se, že tři barvy jsou dostatečným počtem v kombinaci outfitu. Pak už by z toho byl menší cirkus, ale pokud tě čeká přesně taková akce, tak tam se hodí barev jistě více. Do ulic razíme pravidlo tří barev.

Pokud si nechceš pamatovat, kde jaká barva leží a každé ráno vytahovat barevný kruh kombinuj oblečení v tomto stylu:

  • výrazná barva s neutrální barvou
  • černá barva a béžová barva
  • zemité tóny - khaki, odstíny hnědé, olivová (zaručujeme trendy výsledek!)
  • černá barva a camel hnědá barva
  • monochromatický look (kombinace jedné barvy a jejich odstínů)
  • pokud živá barva, tak v doplňcích (pokud je tvůj outfit v neutrálních odstínech, zaměř se na jednu věc, která bude ve výrazné barvě - tenisky, kšiltovka, šátek)

Teď už máš (alespoň základní) barevné kombinace v malíku. My milujeme neutrální barvy doplnit něčím výrazným. Černé široké kalhoty a dokonalá červená oversize mikina

foto: Erika Fashion

Minimalistický vibe v podání šedé - zavinovací kožešinový kabát, ultra pohodlné široké džíny v podobných odstínech a doplněno o burgundy stylovou kšiltovku.

foto: Erika Fashion