Svatební etiketa: Na jaká pravidla nezapomenout?

Plánování svatby je sice vzrušující věc, ale často se jedná o opravdu náročné období. Je potřeba myslet na spoustu věcí. První pro mnoho dívek a žen je výběr šatů na svatbu, v kterých zazáříš. Z naší nabídky si určitě vybereš.

Další z nich jsou i základní pravidla svatební etikety. Ta totiž pomáhají zajistit, aby váš velký den proběhl hladce a bez zbytečných komplikací. A protože už v Erika Fashion týmu máme za sebou nejednu svatbu, připravili jsme pro tebe seznam těch nejdůležitějších pravidel svatební etikety, na která byste s ženichem rozhodně neměli zapomenout. 

foto: Erika Fashion

Kdo vede ženicha k oltáři?

Tradičně vede ženicha k oltáři jeho matka nebo oba rodiče. Matka ženicha ho obvykle vede po levé straně, což symbolizuje její podporu a lásku. V některých rodinách je zvykem, že ženich přichází sám nebo v doprovodu svého svědka. 

Kdo vede nevěstu k oltáři?

Nejčastěji vede nevěstu k oltáři její otec. Tento tradiční zvyk symbolizuje přechod nevěsty z jedné rodiny do druhé. Pokud otec nevěsty není přítomen, může tuto roli převzít jiný blízký mužský člen rodiny, jako např. bratr nebo strýc. Je důležité, aby osoba, která vede nevěstu k oltáři, byla pro ni emocionálně důležitá a podporující.

foto: Pexels

Na jaké straně stojí nevěsta?

Nevěsta tradičně stojí na levé straně oltáře, zatímco ženich na pravé. Tento zvyk pochází z dávných dob, kdy ženich potřeboval mít svou pravou ruku volnou, aby mohl chránit svou nevěstu. Dnes se tento zvyk zachovává spíše z estetických a tradičních důvodů.

foto: Pexels

Matka ženicha a její role

Matka ženicha má na svatbě několik důležitých povinností. Kromě toho, že vede ženicha k oltáři, tak se často podílí na přípravách svatby, pomáhá s organizací a vítá hosty. Je také zvykem, že matka ženicha přispívá k financování svatby nebo poskytuje podporu při výběru svatební hostiny. Její role je tedy velmi důležitá pro hladký průběh celého dne.

Tip: Pokud ladíš váš svatební dress code, máme dokonalé šaty nejen pro družičky, ale také pro maminky, svědky a hosty.

Svatba bez svědků

Některé páry se rozhodnou pro svatbu bez svědků, což může být intimnější a méně stresující volba. V takovém případě je důležité zajistit, aby všechny právní požadavky byly splněny, a to včetně přítomnosti dvou svědků, kteří podepíší svatební listinu. Tito svědci mohou být z řad přátel nebo rodiny, kteří se připojí k obřadu až po jeho oficiální části.

Zasedací pořádek hostů

Dobře promyšlený zasedací pořádek může výrazně přispět k příjemné atmosféře svatby. Rodiny a blízcí přátelé by měli být usazeni blíže k nevěstě a ženichovi, zatímco vzdálenější příbuzní a známí mohou být usazeni dále. Je také důležité zajistit, aby hosté, kteří se dobře znají a mají si co říct, seděli blízko sebe. Čestná místa patří rodičům nevěsty a ženicha, stejně jako svědkům a blízkým přátelům. Ty by měli mít čestná místa blízko hlavního stolu. Tento zasedací pořádek zdůrazňuje jejich důležitost a roli ve svatebním dni.

Následně jsou zde ještě dvě nepsaná pravidla:

  1. Žena sedí vždy po pravici muže.
  2. U stolu by měl sedět vždy muž vedle ženy a střídat se, pokud je to možné.

 

foto: Pexels

Děkovný dopis po svatbě

Je zdvořilé poslat děkovné dopisy všem hostům a těm, kteří poskytli dary, do několika týdnů po svatbě. Děkovné dopisy by měly být osobní a měly by vyjádřit vděčnost za účast a podporu.

 

foto: Erika Fashion